Tandarts Karel Visser - Baarn Tandarts Karel Visser - Baarn

Stationsweg 36   |   3743 EN  Baarn   |   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijl Bakx / Karel Vissertandartsen

Eerste bezoek aan de tandarts

In Nederland wordt geadviseerd om een kind vanaf het tweede jaar mee te nemen naar de tandarts. In geval van vragen of problemen, moet er natuurlijk eerder gekeken worden.

Niet alleen voor uw kind, maar ook voor u is het een nieuwe beleving om met uw kind naar de tandarts te gaan. Hieronder vindt u enkele tips om het voor u en uw kind zo prettig mogelijk te maken.

Neem uw kind al vroeg mee naar de tandarts

Om uw kind aan het bezoek aan de tandarts te laten wennen, kunt u uw kind vanaf anderhalf jaar al meenemen naar uw eigen controles aan de tandarts.

Laat uw kind wennen aan de tandartspraktijk

Uw kind kan rondkijken in de praktijk en zien wat de tandarts, mondhygiënist en assistente doen. Na afloop van uw eigen behandeling kan uw kind al even op de tandartsstoel zitten (eventueel bij u op schoot).

Bij een volgend bezoek neemt u uw kind weer mee en kijkt de tandarts vast even in het mondje. Zo bouwen we samen langzaam het tandartsbezoek op.

Kinderen zijn erg gevoelig voor signalen

Wanneer u zelf angstig bent voor de tandarts, merkt uw kind dat al snel. Zorg dus dat u zelf rust uitstraalt.

Meer lezen over het naar de tandarts gaan met uw kind?

Link naar de folder van het Ivoren Kruis

Tips om angst bij kinderen te voorkomen


  • Neem uw kind al vroeg met u mee wanneer u naar de tandarts gaat. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.
  • Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen alleen te gaan. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.
  • Blijft u er als ouder bij, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes zoals: "Je voelt absoluut niks". Als het dan toch pijn doet, kan uw kind zich door u verraden voelen.
  • Er is niets op tegen uw kind te belonen als het zich flink houdt. Een klein presentje, een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks.

Gaat uw kind op zichzelf wonen?

Veel kinderen die uit huis gaan (studeren, eigen woning), vergeten een tandarts te zoeken. Wijs uw kind hierop en help uw kind eventueel met het inschrijven bij een tandarts. Als uw inmiddels volwassen kind regelmatig naar de tandarts blijft gaan, vermindert het de kans op tandbederf.

Voor het maken van telefonische afspraken, kunt u op alle werkdagen bellen op onderstaande tijden:

Iedere ochtend van 8.00 uur tot 12.00 uur
Iedere middag van 14.00 uur tot 16.00 uur

035 541 2010